Депутати визначили, як зробити дачу житловим будинком



Законопроектом передбачено порядок переведення в житлові будинки садових і дачних будинків

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків у жилі будинки та реєстрації у них місця проживання

Законопроектом (реєстр. №2336а) передбачається визначити порядок переведення у жилі будинки садових та дачних будинків, уточнити зміст поняття "місце проживання фізичної особи" та узгодити між собою положення Земельного кодексу щодо будівництва дачних будинків на землях рекреаційного призначення тощо.

Проектом, зокрема, передбачається доповнити Житловий кодекс статтею 8-1 "Переведення у жилі будинки садових і дачних будинків", згідно з якою, "громадяни відповідно до цього Кодексу та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, мають право на переведення дачних і садових будинків, які відповідають технічним і санітарним нормам,
 у жилі будинки.

Переведення дачних і садових будинків у жилі будинки провадиться за зверненнями громадян відповідними органами місцевого самоврядування".

Документом також пропонується внести зміни до Цивільного кодексу і Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого дозволить узгодити законодавчі поняття та процедури у житловому, цивільному законодавстві щодо житла та створить належні умови для реалізації громадянами права на вільний вибір місця проживання.